ΑνακοινώσειςΔημοσιεύσειςΕκδηλώσεις

Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου ήταν για το σχολείο μας μια αφορμή για να γιορτάσουμε τον πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του. Άλλωστε με μαθητές  που κατάγονται από 14 διαφορετικές χώρες η σημασία των ξένων γλωσσών για την σωστή επικοινωνία και η αποδοχή της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για καλλιέργεια κλίματος σεβασμού και συνεργασίας είναι αυτονόητη.

Προλόγισε ο διευθυντής του σχολείου Αναστάσιος Λασπάς που μίλησε στους εκπαιδευομένους για τις κοινές ρίζες των γλωσσών φέρνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της λέξης «μάνα» και για τη δυναμική της γλώσσας ως έκφραση της κουλτούρας κάθε λαού.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν από κοινού η υποδιευθύντρια Νεκταρία Τζιώρα, εκπαιδευτικός γερμανικής γλώσσας, και η καθηγήτρια αγγλικών του ΣΔΕ Νιγρίτας Ελευθερία Πάνου.

Ήταν μια όμορφη ημέρα όπου με την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, με τη δύναμη του λόγου, της εικόνας και της μουσικής, με εργαλεία έναν υπολογιστή και μερικά χρώματα σε σπρέυ  ανταλλάξαμε ιδέες για το συμβολισμό της Ημέρας των Γλωσσών, μοιραστήκαμε λέξεις αγαπημένες, όπως καλημέρα, σεβασμός, ειρήνη και αγάπη, ακούσαμε επιλεγμένες μουσικές επιλογές από την κάθε χώρα, δημιουργήσαμε το δικό μας σύμβολο αφίσα, ζωγραφίσαμε το μήνυμά μας στον τοίχο.

Όταν τους ρωτήσαμε, γιατί από όλα τα διαθέσιμα σχέδια για το συννεφόλεξό τους που είχε γεμίσει από αγάπη και ειρήνη επέλεξαν τη μάνα με το μικρό παιδί η απάντησή τους ήταν:

Μα δεν υπάρχει αγάπη μεγαλύτερη από αυτή της μάνας για το παιδί!  Και το παιδί κουβαλά το μέλλον και την ελπίδα!

All colours are beautiful” –

Όλα τα χρώματα είναι ωραία.