Θερινό 2018Θερινό Σχολείο

Εργαστήρι Γλώσσα κι Έκφραση v.2 [video]

Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου 2018 στο Eργαστήρι της Eλληνικής Γλώσσας αφού διαβάσαμε ιστορίες άλλων ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκπατριστούν λόγω πολεμικών συρράξεων και οικονομικών προβλημάτων ξεκίνησε η συγγραφή της δικής μας αληθινής ιστορίας. Ο κάθε μαθητής παρουσίασε τα προσωπικά του βιώματα αναφορικά με τη χώρα προέλευσης, τους λόγους που τον οδήγησαν να την εγκαταλείψει, τις εμπειρίες που αποκόμισε από το ταξίδι του.

Μέσα από την ιστορία αναδύθηκαν οι αιτίες που τους οδήγησαν στον εγκλεισμό τους, εξέφρασαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και είπαν τι διαφορετικό θα είχαν κάνει αν ήξεραν την κατάληξη που θα είχαν. Αν και αρχικά ήταν διστακτικοί ως προς την εκτύλιξη των εμπειριών τους, σταδιακά, και σε άψογη συνεργασία μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς, παρουσίασαν πτυχές της ζωής τους. Ορισμένοι εξ αυτών διατήρησαν τα πραγματικά ονόματα στην ιστορία, ενώ άλλοι προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμα. Μέσα από τον αυτούσιο λόγο των εκπαιδευομένων αναδύθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα του προσφυγικού και της μετανάστευσης, καθώς και της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Δημιουργήθηκαν προβληματισμοί σχετικά με το πώς η ζωή των ανθρώπων μπορεί απρόσμενα να αλλάξει κατεύθυνση, είτε εξ αιτίας εξωγενών παραγόντων, όπως ο πόλεμος και τα οικονομικά προβλήματα, είτε εξ αιτίας λανθασμένων εκτιμήσεων, όπως στην περίπτωση της χρήσης ναρκωτικών.

Διαφορετικές πραγματικότητες ενθηλακωμένες σε μια ιστορία. Πραγματικότητες τόσο διαφορετικές και μακρινές από τη δική μας πραγματικότητα, κι όμως τόσο κοντά. Εν τέλει, σε κάθε περίπτωση, οι λανθασμένες εκτιμήσεις και ενέργειες οδηγούν στην επιβολή τιμωρίας. Η ζωή έχει πάντα κάποιο μάθημα να μας δώσει και, με αυτό τον τρόπο, να μας οδηγήσει στη μεταμέλεια και την ψυχική κάθαρση. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι οι εκπαιδευόμενοι της ομάδας μας εμπιστεύτηκαν, άνοιξαν τις καρδιές και το μυαλό τους και έκαναν κατάθεση ψυχής. Η συνεργασία μαζί τους αποτέλεσε για όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν πολύτιμη εμπειρία και εφαλτήριο για την προσέγγιση των ανωτέρω ζητημάτων μέσα από μια πιο διευρυμένη οπτική με ανθρωπιστικούς όρους.

 


Στο βίντεο ακούγονται τα τραγούδια:

1. Metallica – Nothing else matters

2. Disturbed – The sound of silence