Θερινό 2017

Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού

Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού

Θερινό Σχολείο, Σεπτέμβριος 2017

Εκπαιδευτές: Φώτης Γιάντσιος, Παρασκευή Χατζηγεωργιάδου

 

Με την έναρξη του προγράμματος του θερινού σχολείου, θέσαμε σαν στόχο, ομαδικά, τη δημιουργία ενός θεατρικού έργου, ή έστω μέρους του. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ειδικότητες των εκπαιδευτών, καθώς και τις ειδικές συνθήκες του Σ.Δ.Ε., όπου ανά πάσα στιγμή κάποιος μαθητής μπορούσε να λείψει λόγω ανωτέρας βίας, θεωρήσαμε πως η δημιουργία ενός αυθεντικού έργου ήταν η καλύτερη προσέγγιση, όχι μόνο του θεατρικού παιχνιδιού αυτού καθ’ εαυτού, αλλά και της δημιουργικής διαδικασίας γενικότερα.

Έχοντας το πλεονέκτημα πως και οι δύο εκπαιδευτές έχουν συνεργαστεί με το Σ.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, και πως οι μαθητές τους γνωρίζουν, η διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού ξεκίνησε πατώντας επάνω στα μαθήματα δημιουργικής γραφής και δημιουργίας βίντεο, στα οποία οι περισσότεροι από τους μαθητές είχαν συμμετάσχει την περασμένη χρονιά. Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στις ιδιαιτερότητες ενός θεατρικού κειμένου, στον τρόπο με τον οποίο στήνεται ένα θεατρικό σενάριο και στη δομή του, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία, στο τέλος του προγράμματος, ενός animation το οποίο θα συνδύαζε και τις δύο διαδικασίες.

Ήταν ξεκάθαρη επιθυμία των μαθητών, από την αρχή του προγράμματος, το τελικό προϊόν να μην έχει τη βαριά, δραματική μορφή που θα περίμενε κανείς από ένα Σ.Δ.Ε. καταστήματος κράτησης, αλλά αντίθετα να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε μία κωμωδία ή μία σάτιρα. Θεωρώντας πως η κωμωδία μπορεί κάλλιστα να ασχοληθεί με σοβαρά θέματα, οι μαθητές πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με το θέμα του ρατσισμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, στα πλαίσια ακριβώς του κωμικού.

Ο στόχος, λοιπόν, του προγράμματος, έγινε διττός. Αφενός, η δημιουργία ενός ολιγόλεπτου animation, όπου οι μαθητές θα μπορούσαν και να υποδυθούν τους χαρακτήρες, και αφετέρου η δημιουργία ενός μεγαλύτερου θεατρικού έργου, κομμάτι του οποίου αποτελεί το σενάριο του animation.

Η διαδικασία δημιουργίας υπήρξε ξεκάθαρα ομαδική. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής των κειμένων η ομάδα συμμετείχε εξ ολοκλήρου, με τον εκπαιδευτή να λειτουργεί στον ρόλο του συντονιστή. Όσον αφορά το ίδιο το animation, η εκπαιδεύτρια ανέλαβε, αναγκαστικά, τα πιο τεχνικά κομμάτια του έργου. Η συμβολή της ομάδας των μαθητών ήρθε στον σχεδιασμό των χαρακτήρων, καθώς φυσικά και στην εκφώνηση των ρόλων, όπου πέρα από τους μαθητές συμμετέχουν και δύο εκπαιδεύτριες του προγράμματος. Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία του τελικού βίντεο είναι τα Muvizu και Windows Movie Maker για την εικόνα, και το Audacity για την καταγραφή και επεξεργασία του ήχου.

Βασικός στόχος των εκπαιδευτών ήταν εξ αρχής η δημιουργία. Με τον σκοπό αυτόν κατά νου, δημιουργήθηκαν τα πρωτότυπα έργα τα οποία κρατάτε στα χέρια σας, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, με την υπογραφή των μαθητών του Θερινού Σχολείου του Σ.Δ.Ε. Νιγρίτας. 

Οι εκπαιδευτές:

Παρασκευή Χατζηγεωργιάδου

Φώτης Γιάντσιος